Тркајте се најдобро
17 јануари 2023

Тркајте се најдобро

Добро подготвени, во добро ниво на фитнес и врв на форма на денот на трката! Тоа е она што сите го сакаме. нели?

Како да се погрижиме нашите спортисти да не тренираат премалку, а не премногу? и како можеме да се осигураме дека нашите спортисти се во врвна форма на денот на трката?

Се е до тајмингот и контролирањето на оптоварувањето на тренингот на спортистот!

Со цел да се оптимизира и контролира оптоварувањето на тренинзите за секој спортист и да се осигураме дека нашите спортисти се на добро ниво на Фитнес, и добро подготвени да можат да ги изведат нивните планирани трки А и Б со врв на Форма, ја користиме платформата Trainingpeks како алатка, работејќи со параметрите FITNESS, FATIQUE и FORM.

Вака функционира

Секоја сесија на трчање произведува кардиоваскуларен тренинг оптоварување на вашето тело кое се квантифицира според времетраењето и интензитетот на тренингот во одреден број точки рефлектирани во rTSS (Running Training Stress Score). Ова е индивидуализирана вредност за секој човек, без разлика дали сте елитен спортист или аматер, бидејќи е во однос на вашиот индивидуален праг на издржливост утврден во тест за трчање. rTSS влијае на параметрите FITNESS, FATIQUE и FORM и можете да ги видите на почетната страница во вашата апликација.

Тренинг за трчање Стрес резултат (rTSS) Објаснет

rTSS кој е стандарден се пресметува според подолу. Исто така, во апликацијата е можно да се смени во hrTSS (отчукувањата на срцето TSS), доколку имало некаков проблем со мерењата на GPS.

rTSS се заснова на:

  1. 1. Потрошено време.
  2. 2. Нормализирано степенувано темпо (NGP): Прилагоденото темпо пријавено од глобалниот систем за позиционирање (GPS). Исто така, земете ги предвид вертикалните метри на искачување.
  3. 3. Фактор на интензитет (IF) за rTSS: за кој било тренинг или дел од тренингот, односот на нормализираното оценето темпо со функционалниот праг на трчање на тркачот, што му дава на корисникот релативен интензитет во однос на неговото праг темпо. IF се користи за пресметување на rTSS. Што значи дека во пресметката се земаат предвид напорните тренинзи како што се промените на темпото.

Табела за изведба на Trainingpeaks

Табелата за врвни перформанси е алатка што ја користиме за да се увериме дека спортистот е во добро ниво на фитнес и врв на формата на денот на трката.

Сината линија ја претставува физичката подготвеност (CTL) на спортистот. Розовата линија го претставува заморот (ATL) што секоја тренинг сесија го произведува во вашето тело, а жолтата линија ја претставува вашата состојба на одмор (TSB).

За време на планот за обука бараме правилна комбинација на оптоварувања и одмор за да ја зголемиме физичката подготвеност на спортистот преку контролирање на оптоварувањето на тренингот и заморот што го создава секој тренинг.

Во зависност од целите на секој спортист, ќе се обидеме да ги постигнеме потребните фитнес вредности пред натпреварот, како и оптимална состојба на одмор за да се соочиме со целните натпревари со најдобра гаранција и перформанси.

Некои референтни вредности од нашето искуство и работа со планински тркачи веќе долги години.

Времетраење на натпреваротГол поени CTLAmaterГол поени CTLElite
Километар вертикална / Кратка патека 10-15 км30-5050-90
Средна патека 15-35 км40-6565-95
Маратонска патека 35-50 км50-7070-100
Кратка ултра патека 50-80 км65-8075-110
Ултра патека 80-120 км70-8585-120
Долга ултра патека >120 км80-9590-130

Точките претставени на тренинг платформата ќе важат и ќе служат како водич за тренерот само доколку спортистот правилно ги воспоставил и ажурирал зоните за обука во однос на отчукувањата на срцето, темпото и моќноста доколку е применливо.

Дополнително, мора да се земе предвид дека вредностите што ги постигнува спортистот ќе зависат од достапноста на спортистот да тренира и толеранцијата на обемот на тренинг што тој/таа може да го асимилира, нешто на што мора да се работи во прогресија и во долгорочна перспектива со здравјето како премиса.

Научи повеќе…

За повеќе совети и совети за обука, проверете Блог Ардуа >>.

Тренирање и насоки

На сите понекогаш ни треба помош за да стигнеме до следното ниво на трчање. Arduua Coaching е конкретно фокусиран на Trailrunning, Skyrunning и Ultra-trail. Ние градиме силни, брзи и издржливи тркачи и им помагаме да се подготват за денот на трката. Со градење лични односи со нашите тркачи, ние создаваме индивидуален тренинг што ви е потребен за да се осигураме дека сте 100% подготвени на денот на натпреварот. За повеќе информации, ве молиме проверете Arduua Online Coaching >>.

За повеќе прашања во врска со нашата обука, ве молиме контактирајте со Катинка Ниберг на katinka.nyberg@arduua.com.

Имајте одличен ден за обука!

/Катинка, основач на Ардуа

Лајкнете и споделете ја оваа објава на блогот