IMG_7998
13 Tesema 2022

“ZONE ZERO” Mo le Ultra Distance Runner

O se tasi o lu'itau sili mo se tagata tamo'e ultra trail o le mafai lea ona fealua'i lelei i luga o mauga, faatasi ai ma le tulaga aupito maualalo o taumafaiga, ina ia mafai ona tumau i tuuga auala uumi umi, 100 Miles plus…

I le mavae ai o le tele o tausaga o le aʻoaʻoina o tagata tamoʻe mamao mamao, ua maua e le matou faiaoga Fernando se poto masani i totonu o lenei eria, ma i totonu o lenei blog post o le a ia taʻuina atu ia te oe nisi o suʻesuʻega fou e uiga i le "Zone Zero".

Blog na saunia e Fernando Armisén, Arduua Faiaoga Ulu…

Fernando Armisén, Arduua Ulu o le Faiaʻoga

O se tasi o luitau sili, pe a le o se mea sili, i le aʻoaʻoina o se tagata tamoʻe auala umi poʻo le mamao tele, o le atiina ae lea o lona malosi cardiovascular aerobic i le maualuga ina ia mafai ai ona ia tamoe i luga o mauga i le maualalo o le malosi ma le malosi. e sili ona maualalo le fa'alavelave fa'aletino ma fa'ainisinia, lea o le a mafai ai e le tagata tamo'e ona fa'atumauina lenei tulaga o taumafaiga mo le tele o itula e aloese ai mai le vaivai o le cardiovascular, metabolic ma le arthro muscular lea e sili atu le malosi.

O le mea moni o lenei luʻitau tele e foliga mai o se aafiaga sili i le tulaga o se malaga fiafia i le olaga i le taimi o se aʻoaʻoga faʻatasi ma se vaʻaiga mamao umi, ae e le faigofie ona iloilo pe faʻatusatusa pe faʻafefea ona tatou maua lenei gafatia tuaa e gaoioi ai. mamao…

E te iloa pe fa'apefea ona atia'e lou malosi fa'aaerobic mo nei malaga tetele?

E mafai ona e tamo'e pe gaioi i se malosi e sili atu le maualalo nai lo lou tulaga fa'aaerobic?

O le ā le saoasaoa?

…. o nisi nei o fesili ou te sailia ni tali pe a amata ona ou galulue ma se tagata afeleti fou i lenei faiga.

O le vaivai, o se soa faimalaga e le mavavaeeseina, e maileia ai i tatou ma e tatau ona tatou ola ai, ae e mafai ona faaleagaina ai i tatou…

Mo sina taimi i le taimi nei, ma ua i ai ni nai tausaga o le poto masani i le toleniina o tagata tamoʻe auala mamao, sa ou mafaufau e uiga i le manaʻoga e fausia se vaega fou o galuega i le aʻoaʻoina o nei tagata taʻalo o loʻo faia ni tauvaga umi. O ni tagata ta'a'alo e seasea fa'apitoa ma fa'apitoa o lo'o va'ava'ai mo fa'atinoga i se ta'aloga e matua'i ese lava mai so'o se isi lava ituaiga ta'aloga mauga: tamo'e mamao.

O se amio pulea atoatoa e se tagata e sili ona maualuga, multifactorial ma sili atu i mea faigata uma, o se mea manaia ma le le iloa, vaivai, lea e osofaia ai le tagata taalo e le gata i le tulaga faaletino ae faapea foi i luga o le lalolagi atoa ma e oo lava i se auala e masani ona filifili i luga. se tulaga tau mafaufau.

Ua ou faauigaina lenei vaega fou poʻo le sone malosi o aʻoaʻoga e pei o le "zero" sone ma o le manatu o le faʻapipiʻiina lea o sone aʻoaʻoga e 5 lea e masani ona ou galulue ai ma tagata tamoʻe mauga (Zones 1-2 e masani lava aerobic, sone 3-4 tempo sone i le va. paepae ma sone 5 anaerobic). O lenei sone malosi fou o le a fesoasoani ia i tatou e iloilo ma faʻatusatusa pe faʻapefea ona atiaʻe le malosi o le aerobic o le tagata taʻalo ma pe o le a le tele o le voluma e mafai ona ia faʻaogaina i lona malosi faʻapitoa i taimi o toleniga mo nei luitau tetele.

O le mea lea o le a avea ma sone i lalo ifo o le pito muamua o le physiological threshold (aerobic) lea e aofia ai le malosi i le va o le 70 ma le 90% o le aerobic threshold. Ole tele ole malosi e le gata ina le maua ai le lactate (lea e amata ona gaosia ile aerobic threshold intensity), ae o le faatumauina o le maualuga o taumafaiga o le a faʻalagolago atoa i ala aerobic i le gaosiga o le malosi, e pei o gaʻo ma carbohydrates e fai ma suauʻu i le iai ole okesene.

O se sone malosi e galue ai le maso o le fatu, e masani lava ua vaivai, i se taimi faatapulaaina ae e tatau ona mafai ai e le tagata taʻalo aʻoaʻoina ona gaoioi ma faʻaauau pea le alualu i luma i se saoasaoa lelei i lana tauvaga.

Ole sone e leai se mea o le a fesoasoani ia i tatou e aofia ai ma faʻatusatusaina e le gata o aʻoaʻoga faʻapitoa mo tauvaga poʻo luʻitau autu ae faʻapea foʻi le tele o le leo i le taimi atoa o taʻaloga e le gata i le tulaga o le tamoʻega ae faʻapea foʻi ma aʻoaʻoga koluse ma e oʻo lava i le malosi ma eseese ma faʻalagolago. gaioiga a le tagata ta'alo i lea aso ma lea aso.

I le vaitau atoa o le a tatau ona tatou faia se alualu i luma tele i le gafatia e gaoioi ma faʻatupu le voluma i totonu o lenei sone zero e suʻe ai tagata sili ona lelei e mafai ona faʻatautaia le soifua maloloina ma le faʻatinoga sili i malaga umi o lenei taʻaloga taʻaloga.

O mea taua mo se tagata tamo'e mamao mamao: soifua maloloina, malosi ma mea'ai.

I luga o se tulaga metabolic, tatou te, e pei ona tatou fai atu, o loo feagai ma se ituaiga aerobic o le gaosiga o le malosi, o se pasene tele e sau mai le oxidation o gaʻo, e mafai ona tatou mafaufauina "le faatapulaaina" i se tino soifua maloloina. Ae ui i lea, e tatau lava ona tatou amanaʻia se faasologa o mea taua o le a faʻavae mo le atinaʻeina atoatoa o lenei gafatia: tulaga o le gaoioi ma le malosi o le tagata taʻalo, ausiaina lelei fetuutuunai metabolic e faʻavae i luga o meaʻai lelei ma faʻamamaina taʻiala ma aʻoaʻoga vaivai o le. le gut ... taʻiala e faʻatasi ai ma aʻoaʻoga sili atu mama o le cardiovascular e faʻaalia ai le taua o lenei vaʻaiga umi e fausia ai se tagata tamoʻe mamao mamao ma faʻaopoopo tausaga o aʻoaʻoga ma poto masani e aloese ai mai manuʻa e tuputupu aʻe ma atiina ae uma gafatia o loʻo ia i tatou. O le mafuaʻaga lea, faʻatasi ai ma isi, o lenei taʻaloga e fai ma sui o se olaga atoa mo i latou o loʻo tulituliloaina le faʻatinoga ma fiafia e oʻo lava i tausaga matutua.

Fa'atonu a'oa'oga mamao mamao tele...so'o se mea lava e atia'e ai le tumau i le vaivai.

Ae e mafai faapefea ona tatou saunia tagata afeleti mo taaloga e faapea le tele? Ole pusa lea ole fesili.... ma e mautinoa lava e le faigofie.

O le mea muamua, e pei ona matou fai atu muamua, o le maua lea o tagata taʻaalo i le soifua maloloina lelei, e aunoa ma ni manuʻa ma o ai e tuputupu aʻe i lea tausaga ma lea tausaga i le lalolagi atoa i tulaga o le poto masani, malosi faʻapitoa ma le tele o aʻoaʻoga ma tauvaga, atonu o le mea sili lea. vaega lavelave ma le mea e fa'atupuina ai le faamama sili ma le au ta'aalo tau le maua. I le maeʻa ai o lenei vaega muamua (lea e mafai ona tatou talanoa e uiga i le tele o vaitau poʻo tausaga o aʻoaʻoga) o le a oʻo mai se tulaga faʻapitoa e naʻo le talafeagai pe a maeʻa muamua ma i le taimi nei pe a fai o le zero zone o le a faʻaaogaina uma lona taua i totonu. aoaoga.

O iinei, o aʻoaʻoga faʻataʻitaʻiga faʻatasi ai ma tulaga faʻatonutonu aʻo leʻi vaivai poʻo na o le toleniga e aveese atoa ai le tagata taʻalo mai lona sone mafanafana i le tasi pe sili atu tulaga o le a avea ma se faʻafetai sili. Fuafuaga tu'ufa'atasi i tulaga o mea'ai, mafaufauga, fa'asologa o a'oa'oga ma taimi fa'avaitaimi-ituaiga o a'oa'oga ... so'o se mea e alu e su'e na tulaga o le "pulea" faaletino ma/po'o le mafaufau a'o le'i vaivai ma le "fa'anoanoa" o le tagata ta'alo masani o lenei ituaiga. o lu'itau. E le o se mea fou lenei, o loʻo faʻaauau pea aʻoaʻoga e tetee atu i le vaivai ma matou te faʻamoemoe e tele le alualu i luma i lenei vaitau i le malamalama ma le auiliiliga.

O a ta'iala e te fa'aogaina e toleni ai le tete'e atu i le vaivai?

Ua e iloa/ mafatia i le itu pogisa o le tamo'e mamao mamao? O ai e leʻi feagai lava ma se malepelepe ma le le mafai ona mafai ona faʻateleina le malosi pe savali foi i le taimi o se tauvaga?

E mafai ona aʻoaʻoina e faʻafeiloaʻi lelei nei tulaga pe oʻo foi i le iloa ma toe faʻafoʻi sea tulaga i se taimi vave e mafai ai?

/Fernando Armisén, Arduua Ulu o le Faiaʻoga

Aoao atili e uiga Le auala tatou te toleni ai? ma le Arduua auala a'oa'oga, ma afai e te fiafia e auai i la matou a'oa'oga fa'amolemole siaki mai Arduua Coaching Fuafuaga >>.

Fa'apei ma fa'asoa lenei fa'asalalauga blog