348381596_1194739734555702_8440585719685141893_n
9 Iuni 2023

Toe fo'i mai i se Manu'a

O manu'a e taatele i le tamo'e, ma o le to'atele o tatou ua o'o iai. Ae ui i lea, e mafai faapefea ona tatou faatoilaloina nei manu'a ma toe maua lo tatou malosi ma le faaosofia e toe foi i le tamoe?

Manuel García Arcega, o se sui o le Au Arduua, na amata aʻoaʻoga ma i matou pe a ma le lua tausaga talu ai. Sa feagai o ia ma manuaga masani o le taʻavale ae na faʻaalia i taimi uma le naunautaiga ma le faʻamalosi i lona toe foʻi mai.

Sei o tatou suʻesuʻe i le tala a Manuel ma faʻamatalaga o ona manuʻa ...

Manuel García Arcega i La Maratón de Las Tucas 2022

O ai Manuele, ma o le a lana faiā ma taʻaloga?

I le 40 o ou tausaga, o taaloga o se vaega taua o loʻu olaga talu mai loʻu matua. Na amata ona ou auai i tuuga fautasi laiti ina ua na o le 5 oʻu tausaga ma na faasolosolo malie ona atiina ae se naunautaiga mo le feololo i le mamao i le tamoe i mauga.

Sa ou taalo futsal, ituaiga soka eseese, pasiketipolo i nisi taimi, tietie uila, tuuga ta'i 10k i luga ole asphalt, ma isi mea. I le 2014, na ou alu ai i le lalolagi o Duathlon ma Triathlon ma suia i le Trail Running i le 2016.

Na e maua se manu'a i le tolu tausaga talu ai. O le ā na tupu, ma o ā iʻuga?

I le aluga o tausaga, sa ou feagai ma ni nai manuaga laiti, o nisi na umi atu nai lo le mea na manaʻo ai. I le 2015, na ou mafatia i le "plantar fasciitis" mo le iva masina, e mafua ona o le le lelei o le filifilia o seevae. O le mafuaʻaga o le le lelei o le faʻaogaina o suilapalapa, ma mafua ai le vevesi i loʻu iliac psoas. O le mea e lelei ai, na ou feiloai ia Susana Sanchez, o se tagata tomai faapitoa e leai ni seevae, ma na iu lava ina avea ma se uo lelei. I le na o le tasi le masina, sa ia fesoasoani mai ia te aʻu ia ou toe malosi atoatoa.

I le aso 23 o Fepuari, 2020, na ou maua ai se isi manuʻa. O le taimi lea, o le fa'alavelave sa i le pito i fafo o lo'u tulivae. Ina ua uma le tele o suʻega, na ou maua i le "iliotibial band syndrome," e masani ona taʻua o le "runner's syndrome." O lenei manu'a sa sili ona lu'itau ma tiga ua ou feagai. Sa tatau foi ona ou faia se taotoga o le ligament cruciate i luma i lo'u tulivae. O taimi uma lava ou te alu ai mo se tamo'e, ou te oo i le tiga o tulivae e le mafai ona tatalia i totonu o le lima minute, ma o le sailia o se vaifofo po o le faailoaina o le mafuaaga na faamaonia e le mafai ona iloa.

Na fa'afefea ona e toe fo'i mai i le tamo'ega?

Na amata ona ou faia le malosi, faʻatino faʻamalositino gluteus medius, ma sa i ai sina faʻaleleia. Na faasolosolo malie ona ou faʻaaogaina aʻoaʻoga malosi ma faʻamalositino gluteus medius, lea na iʻu ai i sina faʻaleleia. Pe a ma le lua tausaga talu ai, sa ou feiloai ai ia Fernando ma amata ona toleni faatasi ma ia. Diego, o se paaga a Arduua ma la'u au Triathlon muamua, ma la'u foma'i masani, sa faia se sao taua i lenei malaga. Na iloa lelei e Fernando oʻu luʻitau faaletino mai le amataga ma fetuutuunaʻi taimi o toleniga e tusa ai. Sa ia galulue vavalalata ma Susana ma Diego. O le mea moni, e masani ona mataʻituina e Fernando loʻu tulaga malosi a o ou naunau e alualu i luma vave, ae o lona popolega autu o loʻu toe manuia atoatoa ma le suiga manuia i le mea ua ou i ai nei.

Ua tolu nei tausaga talu ona ou manu'a mulimuli. I le lua tausaga muamua, sa le mafai ona ou tauva ona o le toe malosi o le tino ma le faaletonu o lou malosi. Peitaʻi, i le tolu tausaga mulimuli ane, e mafai ona ou faapea atu ma le mitamita ua ou toe malosi atoatoa. O fa'afitauli o tulivae, aemaise fa'afitauli lumbar, ua mou atu. Ia Me 2022, na maeʻa ai laʻu tuuga mauga muamua, le Ultra del Moncayo i Zaragoza, Sepania, e aofia ai le 23K ma le maualuga o le 1,100m i le 3 itula ma le 3 minute.

I le tausaga mulimuli ane, faatasi ai ma toleniga masani, na mafai ai ona ou sele ese le 21 minute mai loʻu taimi muamua i le tuuga lava e tasi!

O a au sini autu mo lenei tausaga ma le lumanaʻi?

O lenei tausaga, o laʻu sini autu o le faʻamaeʻaina o le "Las Maraton de las Tucas," o se tuuga 42K ma le maualuga o le 2,500m, i lalo ole 8 itula. O le mea na tupu o le a faia i Benasque, Huesca, Aragon, Sepania, i le faaiuga o Iulai. O le tausaga na te’a nei, na ou fa’amae’a ai le tuuga i le 9 itula ma le 21 minute, o se tulaga taua tele lea mo a’u i le mae’a ai o lu’itau uma na ou feagai.

E i ai ni upu faaiu?

Ou te fia faailoa atu la’u faafetai ia Fernando, Diego, ma Susana mo la latou lagolago ma taumafaiga le maluelue i lenei faigamalaga. Faafetai ia i latou, ua ou i ai nei i se tulaga sili ona lelei e fiafia ai i laʻu taaloga e sili ona ou fiafia i ai. I lagona fa'alagona, o se taimi faigata ia te a'u, e le gata i le tagata lava ia ma le afeleti, i le tulaga na toetoe a ou fiu ai i taaloga.

Ou te faʻamoemoe e mafai e laʻu tala ona faʻaosofia isi tagata taʻalo amateur ma puipuia i latou mai le lotovaivai i taimi uumi o manuʻa.

Manatua, o le ki o le galulue faʻatasi ma tagata saʻo ma mulimuli i taimi uma aʻoaʻoga ma faʻamalositino.

Fa'afeiloa'i alofa mai Zaragoza, Sepania.

/Manu, Arduua au

Manuel ma le Arduua au

Faʻaopoopo i luga

Faafetai Manuele, mo le faasoaina atu o lau tala ofoofogia. E mautinoa lava o le a fesoasoani i le tele o tagata tamoʻe e malamalama i le taua o le malosi, feʻaveaʻi, ma le mauaina o le faʻaosofia i le feagai ai ma manuʻa.

Lalo, ua ou tuufaatasia nisi o mea moni e uiga i manuʻa tutusa.

Fa'amolemole lagona le saoloto e fa'afeso'ota'i a'u pe a iai ni au fesili pe mana'omia se fesoasoani i lau toleniga.

Katinka Nyberg Pule Sili/Fa'avae
katinka.nyberg@arduua.com

Fa'amatalaga e uiga i Gluteus Medius Dysfunction ma Manu'a Fa'atatau

Fa'amatalaga e uiga i le Gluteus Medius Dysfunction ma Related Injuries O le musele gluteus medius, o lo'o i le itu o lou suilapalapa, e iai sona sao taua i le toe fa'aleleia o pito pito i lalo. E galue faʻatasi ma isi maso e lagolago ma faʻamautu le sooga suilapalapa. E fesoasoani lea maso i le ave'esea o suilapalapa (fa'agai'i le suilapalapa i fafo) ma le feliuliua'i.

Ole gluteus medius e taua tele ile savali. E galue malosi e faatumauina le mautu o le pelvic pe a tu i luga o le vae e tasi. O le vaivai i lenei maso e mafai ona o'o atu ai i mea e le masani ai, fa'a'ivi i totonu o le ogavae, fe'avea'i fa'aletonu a'o savali, tamo'e, ma osooso, ma fa'atupula'ia ai le ono manu'a o tulivae ma tapuvae.

O manu'a i le gluteus medius e seasea tupu ae e mafai ona tupu ona o le auai i taaloga, pa'ū, poʻo le bursitis o le suilapalapa. O le vaivai i lenei vaega maso ua fesoʻotaʻi foʻi ma tulaga eseese pito i lalo, e aofia ai le tiga o tulivae, patellofemoral stress syndrome (PFSS), iliotibial band friction syndrome (ITBS), ma le tiga o le suilapalapa.

O maso fa'amau

Le lelei le fa'aogaina o suilapalapa i le agavale.
Patellofemoral Stress Syndrome (Tuuli o le Runner)
Iliotibial band friction syndrome (ITBS)

Plantar Fasia

E pei o se isi fesoasoani?

I lenei tusiga Manuia Mauga, e mafai ona e faitau atili e uiga i le auala e toleni ai mo se malafoni mauga poʻo ultra-trail.

Afai e te fiafia iai Arduua Coaching, maua se fesoasoani i lau a'oa'oga, fa'amolemole faitau atili i la matou itulau uepi pe fa'afeso'ota'i katinka.nyberg@arduua.com mo nisi fa'amatalaga po'o fesili.

Fa'apei ma fa'asoa lenei fa'asalalauga blog