364382034_823058062865287_2902859947929671180_n
9 Aokuso 2023

Mai le Dream i le 100 km Manumalo

Vaai faalemafaufau i le lagona o le sopoia o le tini i se tuuga na e moemiti i ai mo le tele o tausaga. O se mea e tatau ona e iloa e oe lava ia.

Feiloai atu ia Michal Rohrböck, o se tagata tamo'e fiafia mai Slovakia. I le 42 o ona tausaga, o ia o se tane, o se tama e to'alua ona afafine, ma na te tausia ni taifau se lua ma ni pusi se lua. Ua sefulu tausaga o tamoe o ia ma e tele sona talaaga: na ia faia ni malafoni se tolu, manumalo i tuuga alofa e 24-itula (o le umi e 90km/5600D+), manumalo i le tele o skymarathon (ma le faigata o le 53K/3500D+), ma le atamai. le lu'i a Km Vertical fa'a.

I totonu o lenei blog, o loʻo faʻamatalaina e Michal lana malaga tamoʻe ma le auala na ia faia ai lana miti o le faʻamaeʻaina o se tuuga 100 km.

Blog e Michal Rohrböck, Au Arduua Tagata tamo’e…

O le a ou amata i upu a loʻu toʻalua o Martina mai le fa tausaga talu ai: "Ou te faʻamoemoe e te le faʻavalevalea e te taumafai ai i se tuuga 100km." Sa ou folafola atu ia te ia o le a ou le faia se mea faavalevalea… lelei, sei vagana ua ou saunia atoatoa. Ou te faatoese atu, Pele!

O la'u malaga ma Arduua na amata ia Iuni 2020 ina ua ou auai i le Skyrunner Virtual Challenge. I le taimi lava e tasi, sa ou suia mai laufanua laugatasi i mauga, maua sina poto masani i tuuga mauga pupuu. O le miti o le faʻamaeʻaina o se tuuga 100km ua maeʻa, ae ua auai ArduuaO a'oa'oga na ou maua ai meafaigaluega sa ou mana'omia. Ma o lea, na amata ai le malaga ofoofogia.

I le taimi nei, ina ua mavae le silia ma le tolu tausaga o aoaoga i lalo o le taitaiga a Fernando, ua suia atoa la’u vaaiga i le tamoe i luga o mauga. I se faapuupuuga, o loʻu manatu i maila na liliu atu i se taulaiga i le taimi o toleniga, malosi, ma le poto masani patino. O lenei suiga na taua tele i le taunuu i le tini o la'u tuuga muamua 100 km.

I le toe manatunatu i le faigamalaga, sa faasolosolo malie lava, ma tuufaatasia le paso seia oo ina ou lagona le sauni e lesitala mo laʻu miti miti, le “Východniarska stovka.” O lenei tuuga e savili i le itu i sasae o Slovakia ma e ta'uta'ua o se tasi o tuuga 100km pito sili ona luitauina a le itulagi, ma lona 107 km, 5320 D+, i se laufanua faigata. E tusa ma le fa tausaga o tumau pea lea manatu i loʻu mafaufau, ma faatalitali mo le taimi saʻo e toe aliaʻe mai ai. E tusa o Aperila o lenei tausaga, na ou iloa ai sa ou malosi malosi ae leai se sini manino mo le vaega o totoe o le vaitau. Na toe aliaʻe mai le manatu ua leva ona toʻafilemu, ma faatasi ai ma le faamaoniga a Fernando, na amata ai sauniuniga.

O le malae tuuga, na fuafuaina lelei e le au faʻatulagaina, e uia le toafa mama, e masani ona se ese mai auala aloaʻia turisi. E taua tele le malosi o le folauga e pei o le tumau o le tino, pe a fua atu i suiga faafuase'i ma fa'afuase'i. O le lomiga o lenei tausaga sa sili atu ona faigata ona o afa tetele ma timuga faifai pea, ma iu ai i se ala palapala ma leaga.

Ma o lea, na taunuu ai le taeao o Aokuso 5th, 2023. O le tu ai i luga o le laina amata i lalo o timuga fou, sa ou saunia au lava mo le luitau o loo i luma atu. O le valo'aga na folafola mai e muta le timu i totonu o le lua itula, sosoo ai ma le lagi susulu. O le mea moni, o lona uiga o se amataga susu, ma iu ai ina maua le afu.

Mai le amataga, sa ou faʻamoemoe e mulimuli i le fautuaga a loʻu faiaoga ma faʻaauau le malosi i le Sone 1, e ui sa faigata i le amataga. Masalo ona o le fiafia, o le afa o le afā, po o le puipui tifato na matou fetaiai mai lava i le amataga. Sa ou taofimau i le faamoemoe o le a tumau le tata o lou fatu i le aluga o taimi, lea na iu ina alu i ni nai kilomita i totonu. O le pipii atu i la’u fuafuaga, sa ou setiina ai faailo i la’u uati e faamanatu mai ai ia te au e inu i le 15 minute uma ma ai i le 30 minute. E ui o le tatagi faifaipea sa fai si faaletonu, ae na aoga, ma mautinoa ou te le oo i le faaitiitia o le malosi i le taimi o le tamoe. E o'o lava i lo'u manava fa'ata'ita'i masani na fa'asaoina a'u i lenei taimi. Na matua'i lelei mea uma seia o'o ina o'o mai le fa'alavelave fa'afuase'i ile 6 kilomita mai le tini.

Faatasi ai ma laʻu moli ulu na faʻafuaseʻi ona mate i luga o aʻu, na ou paʻu ai i le pogisa o le togavao o le po, ma taʻitaʻia ai le tele o piʻoga sese ma tau ai aʻu pe tusa ma le 40 minute ma le isi tolu kilomita. E ui lava i lea faaletonu, ae na ou faamaeaina le tuuga i le 18 itula ma le 39 minute, ma faaiuina ai le tulaga 17. Semanu ou te le'i fefe lava e moemiti i se 20 pito i luga.

O lagona e tafe ifo ia te oe ina ua e sopoia le tini o se tuuga na e moemiti i ai mo le tele o tausaga e le mafai ona faamatalaina. O se aafiaga e tatau ona e oo i ai ina ia e malamalama moni ai. Ia te a’u, o le itu e sili ona mata’ina o le auala na ou ausia ai—e aunoa ma le onosaia o mafatiaga ogaoga po o le fetaiai ma faalavelave tetele, pe faaletino pe faalemafaufau. O le mea e ese ai, o le mea ou te manatu o se tuuga sili ona luitauina o loʻu olaga ua avea ma se tasi o tuuga sili ona manaia. O le mea lea e le mafaaseseina ai le faatosinaga a Fernando ma le Au Arduua susulu moni lava.

I le taimi nei, o le vaiaso o le toe faʻaleleia o loʻo taoto i luma. Faatasi ai ma le leai o se afaina tele na faia ia te aʻu lava, ou te faʻamoemoe e toe foʻi vave i toleniga. O mea uma ua ou faasoa atu ua avea nei ma se vaega o le talafaasolopito, e ui lava o se mea malie. Peitaʻi, ua oso aʻe le fesili i loʻu mafaufau: “O le ā le isi mea e sosoo ai?”

/Michal, Au Arduua Tagata tamo’e…

Faafetai!

Faafetai tele Michal mo le faasoaina mai o lau tala ofoofogia ia i matou!

Na e faia se galuega lelei i le tuuga ma sauniuniga uma, tulei malosi.

Manuia lau isi tuuga o loma!

/Katinka Nyberg, Pule Sili/Fa'avae Arduua

Aoao atili…

I lenei tusiga Manuia Mauga, e mafai ona e faitau atili e uiga i le auala e toleni ai mo se malafoni mauga poʻo ultra-trail.

Afai e te fiafia iai Arduua Coaching, maua se fesoasoani i lau a'oa'oga, fa'amolemole faitau atili i la matou 'upega tafa'ilagi, fa'afefea Su'e lau Polokalame fa'aa'oa'oga e ta'avale i luga ole ala, pe faʻafesoʻotaʻi katinka.nyberg@arduua.com mo nisi fa'amatalaga po'o fesili.

Fa'apei ma fa'asoa lenei fa'asalalauga blog