IMG_6550
4 Tesema 2023

Fa'ato'ilalo Tu'uga: Fausiaina o Lau Manumalo A'o le'i Taimi

A o palanikeke mauga o le tautoulu, sa siuleo atu se valaau taalili i le itu i matu o le lalolagi—o se valaau na tali atu ma le naunautai e tagata tamo'e auala. O lo'o fa'ailogaina ai le va'aiga e sui ai vaitau, ma fa'ata'atia le fa'avae mo se tausaga fou ta'aloga.

Faʻafeiloaʻi i se suʻesuʻega loloto na taʻitaʻia e Fernando Armisén, le Faiaoga Ulu i Arduua, a'o ia su'esu'eina le lavelave o le atamai i le mua'i vaitau.

Su'esu'eina o le Art of Pre-Season Brilliance

I le malo o le taufetuli mauga, o le faatosinaga e oo atu i tala atu o le fiafia vave; o se olioli tumau e maua mai i se malaga tumau, umi. O le poto o Fernando e sili atu nai lo le masani, e ofoina atu nai lo fautuaga faʻaaʻoaʻoga-o se mamanu mo le fausiaina o se faavae e faʻalogo i vaitau.

Mu'a'ai Va'a: O le Tu'u o Siamupini

O le faʻaleleia o le malosi o se tagata taʻalo i se taimi pupuu o se taumafaiga tuusaʻo. Ae ui i lea, o le vaʻaia o se fuafuaga faʻaleaʻoaʻoga atoa e faʻapipiʻi i le taʻaloga o vaitau-faʻaitiitia manuʻa, faʻaleleia le faʻatinoga, ma faʻateleina le fiafia o le tamoʻega-o le luitau moni lena.

A'o palanikeke mauga, o lo'o fa'asaga atu la tatou taulaiga i le mua'i vaitau, le fa'avae o le tausaga ta'aloga. Ua uunaia i tatou e Fernando e siitia mai le lautele i le mea patino, mai le eseesega i le mea e fetaui lelei-o se malaga mai le soifua maloloina i le maualuga o faatinoga.

Manulauti o le Fa'ata'ita'i: Fa'ata'atia le Vasega

  1. Pulea Vae/Tagavae:
    • Si'itia vae-tapuvae fe'avea'i-mautu ma fa'atupu le malosi fa'avae.
  2. Tamo'e mauga fetuutuunai:
    • Fa'aleleia le fetuutuuna'i i fa'aoso eseese o le mauga, fa'atamaoaigaina mamanu afi mo lu'itau i le tausaga atoa.
  3. Citadel Cardiovascular:
    • Fa'ata'atia le fa'avae mo se fa'avae cardiovascular malosi, o le maatulimanu mo le fa'aleleia atili o le tino i le lumana'i.
  4. Iloiloga o Vaivai:
    • Su'esu'e i vaivaiga o le tagata ta'a'alo—o le arthro-muscular, physiological, ma le mafaufau—faia se fuafuaga mo le faaleleia.
  5. Malamalamaga Fa'ainisinia Ta'avale:
    • Fa'ailoa le fa'aaliga o fa'ainisinia ta'avale, fa'ailoa vaega ua fa'ata'atia mo le fa'aleleia.
  6. Fa'atulagaina o Sini ma Fa'ata'ita'iga Tauvaga:
    • Fa'atuina tauvaga autu (A tauvaga) ma fa'ata'ita'i le maualuga o le umi mo le fa'atinoga maualuga.

Fa'asagaga i Vaega e Lua o le Mu'ai Mata'utia

1. Vaitaimi Autu:

  • Amata se vaega lautele e taulaʻi i le tulaga atoa o le tino ma le toe faʻafouina o le cardiovascular. Fa'afeso'ota'i vaivaiga o le arthromuscular, fa'aleleia le malosi lautele, ma fa'amama fa'asologa o gaioiga eseese.

2. Vaitaimi Fa'avae Fa'apitoa:

  • Su'iga i se vaega e fa'atatau i le atina'eina o le fatu fatu, fa'aosoina fa'alava, ma le fa'atupuina o le okesene. Fa'ateleina le tele o a'oa'oga fa'asolosolo, fa'amalosia le fa'apalepale o le tino, ma su'esu'e i le malosi maualuga ma a'oa'oga autu.

Ki i le Manumalo A'o le'i Taimi: Malamalama Taua

  1. Fa'avasega au Sailiga:
    • Talia le fiafia, fefiloi gaoioiga e te fiafia i ai—e le na'o le tamo'e. O a'oa'oga fa'a'oso'o ua avea ma so'oga mata'utia, e ofoina uma ai le metabolic diversity ma le tamaoaiga tau afi i le olaga atoa.
  2. Malosi o vae-Tuvae:
    • Ia iloa le taua o vae i le tamo'e mauga. Fa'amalosi ma fa'amautu e ala i gaioiga eseese, seevae 'ese'ese, ma fa'amalositino fa'atonu e leai ni seevae mo se fa'avae fetuutuuna'i ma felagolagomai.
  3. Si'itia Malosi Fa'atino:
    • Faatofu oe lava i aʻoaʻoga malosi faʻatino-o se symphony o fua-mamafa, gaioiga polyarticular. Faʻaleleia le mautu ma le malosi faʻatasi, faʻatagata le fatu o se virtuoso mauga i le lumanaʻi.
  4. Fa'atupu Manulauti Extravaganza:
    • Fa'aaoga le mua'i vaitau e si'i ai lau kalena tuuga ma le manino. Fa'amatala tuuga autu (A's) ma sausau fa'ata'ita'i tauvaga tulaga lua B mo se malaga saosaoa e aga'i atu i le maualuga o fa'atinoga.
  5. Talia le Malaga, Taulai i Faʻamatalaga:
    • Fiafia i le faagasologa, fausia faasolosolo, ma sefe tumutumu mo se taimi mulimuli ane. O le togafiti fa'ataulāitu o lo'o taoto i tu ma aga i aso uma, o taumafaiga laiti ae faifai pea e fa'atupu ai le tausaga atoa.
  6. Su'ega Stress mo le Talitonuga:
    • O le a le taimi e sili atu nai lo le taimi muamua e iloilo ai le maufetuuna'i o lou fatu? O se su'ega o le atuatuvale e sili atu nai lo na o se siaki soifua maloloina; ose ta'utinoga o le sauni atu mo le tausaga fa'aletupe.

Ile Ate: O le Symphony of Pre-Season Joy

O le mua'i vaitau e le na'o se toleniga; o se aso faamanatu. Su'e i le agava'a, su'esu'e a'oga fou, fa'atamaoaigaina lau ta'aloga afi, fa'afailele ou vae, fa'atu ni fa'amoemoe toto'a, ma fiafia i le fa'auo o vasega a'oa'oga vaega.

A o e amata atu i lenei tafaoga a'o le'i oo i le vaitau, ia manatua—e le na o se vaega; o le fa'aliga lea i se fa'aupuga o le manumalo.

Fesootai ma i matou!

Mo nisi fa'amatalaga po'o le fa'amataina o lau suiga i le ala, fa'asa'o i le mea lea webpage. Fesili? Fiafia e faasoa? Aapa atu i Katinka Nyberg i katinka.nyberg@arduua.com.

Arduua Coaching — Talu ai e Atau Maua se Auala Fa'apitoa i Lau Fa'asalalauga!

Blog e, Katinka Nyberg, Arduua Fa'avae ma Fernando Armisén, Arduua Ulu o le Faiaʻoga.

Fa'apei ma fa'asoa lenei fa'asalalauga blog